Pastans Smakvänner

Vad passar till en god pasta?

När du nu har skapat din egen pasta är det viktigt att du äter den tillsammans med något som framhäver dess smak, snarare än, som man ofta gör med torkad pasta; dränker den i en sås.

Det du bör göra innan du ens tänker på att slänga ner pastan i ditt kokande vatten är att salta vattnet ordentligt. Ingen pasta blir glad av att kokas i för lättsaltat vatten.

OCH självklart; kolla att pastan är lagom klar. När jag var ung sa man att pastan var klar när man kastade den på ett fönster och den fastnade. Det tänker inte jag säga.

Om koktiden är en minut; börja smaka av efter 30 sekunder. Fortsätt tills den är klar. Överkoka aldrig!

Om koktiden är 4-5 minuter; börja smaka av den efter 3,5 minut. Smaka varje minut. Ta den precis när den är klar.

Nu till pastans smakvänner.

Den första och mest utmärkande råvaran till färsk, handgjord pasta är

SMÖR

Smöret är salt, och lägger sig runt den goda pastan och framhäver dennas struktur och smak. Smöret kan brynas och smakar då mera nötigt.

PARMESAN

Parmesanen ska alltid vara minst 24 månader om den ska passa ihop i och till pasta. Läs alltid på förpackningen. Se till att du får Parmesan, den riktiga. Hur vet du det? Den heter helt enkelt Parmeggiano Reggiano.

NÖTTER

För min egen, personliga del, tycker jag att hackade, lätt rostade hasselnötter, lätt rostade pinjenötter eller annat med samma knaprighet och smak, är UNDERBART gott till den färska pastan. Möjligtvis inte det en italienare skulle säga, men jag tycker det är så gott.

PRUSIOTTO CRUDO

Man kan till exempel skära strimlor av prusiotto crudo, hetta upp den snabbt i smör, hälla på en skvätt vitt vin och sen ner med pastan i blandningen. Parmesan på det. Say no more.

SALSICCIA

Ta ut innehållet ur dess skinn. Stek medan du ivrigt tar sönder det malda innehållet. När det är färdigt lägger du i några matskedar mascarpone. I med pasta. Parmesan på det. Say no no more.

Såhär håller det på.

Enkelt. Få smaker. Bra smaker. Gott.

TOMATSÅS

Självklart passar det med en god tomatsås. Det finns så många recept att du säkert redan har ett favoritsätt du gör tomatsås på, men om du vill att det ska smaka Italien kan du göra detta recept. Bered dig på att det tar lång tid att göra denna sås, så en bra idé är att göra mycket och frysa.

Lika delar finhackad:
Morot
Bladselleri
Lök
Rosmarin, en knippa, eller hur man tycker om

Fräs i smör tills den (den har ett namn, den heter Sofritto) antagit en lite brun färg och är lite geggig. Det tar sin tid.

Häll sen i rimliga mängder:
konserverade hela tomater
salt

Koka i evigheter, kanske några timmar. Om jag häller i vin är det i så fall vitt vin, och i så fall innan det har kokat i evigheter.

GORGONZOLASÅS/OSTSÅS

Jag gör gorgonzolasås och all annan ostsås såhär.

Finhacka en liten gul lök (ett par personer). Smält den i smör och lägg i en kvist timjan eller rosmarin, helt efter smak. Salta och häll på grädde. Låt den koka ihop tills den tjocknar.

Ta av värmen och lägg i gorgonzolan, eller en lagrad ost (jag gillar ju västerbotten). Rör ihop den med din pasta.

Här kommer ett exempel på hur man kan peppa upp sin ostsås med bland annat lite ledsen sallad som finns i kylen.

Här är lite klassisk ”vit sås” som du kan göra på det sätt du tycker är bäst. I den ligger just nu ohemult mycket ost av den sort jag tycker mest om (en ostkant fanns kvar). Ruccolan som låg i en påse i kylen fick gå ner i den. Två minuter efter att det här fotot togs var maten klar. Det är så man både lyxar till det och få mindre matsvinn samtidigt..

Många frågar om jag också säljer pasta, och det kan hända att jag får lite över ibland. Hör av dig, och kolla dagsläget.