Om Pastahantverket

PASTAHANTVERKET

Vill du lära dig att göra pasta av en äkta Sfoglina?

Det som är unikt för Pastahantverket är att du får lära dig att kavla pasta för hand. Inga maskiner används. Du använder en sk Mattarello – en italiensk lång kavel, som används till just detta ändamål. Det är både lätt och svårt. Det lätta är att du kommer att lära dig att kavla för hand ganska snabbt, och kunna fortsätta med det hemma. Det svåra är att det finns flera tekniker för det. Du kommer att lära dig dessa under en kursdag. Dessa tekniker finns också att titta på på de instruktionsfilmerna som finns här.

På Pastahantverket gör vi klassisk Bolognapasta, vilket är: tagliatelle , tortellini, tortelloni, lasagne, ravioli mm. Vi utgår från de klassiska Bolognasmakerna.

Den klassiska fyllningen är med en ricottabas, och då med parmesan, muskot och lite persilja och vitlök. Väldigt sparsmakat och mer som en helhet än att någon ingrediens tar över. Alla de större fyllda; tortelloni och ravioli kan fyllas med ricottafyllning, men med olika smakinriktningar.

Tortellinin innehåller en köttblandning i pyttesmå klassiska knyten. De är fyllda med en mix av kött och chark, och just avvägningen av smakerna gör det svårt att sätta fingret på vad det smakar, salt, syrligt, umami och mest fantastiskt gott. Tortellini njuter man i en buljong – brodo – som man som svensk kan tro är lite enkelt och tråkigt, men när man väl smakat den vill man aldrig äta den på ett annat sätt!

Pastan ät oftast med smör – ibland brynt och ibland med salvia – men allra oftast som den är, alltså med smör. Fler förslag här. Det är svårt att få till de rätta smakerna i Sverige, men vi är glada över att ha hittat ett fantastiskt mjöl och leverantörer av andra ingredienser, så att våra produkter kommer väldigt nära de smaker man får i Bologna; enkelt och smakrikt.

Den pastan vi lär ut, som man gör själv blir av den bästa kvaliteten som går att få. Det är både roligt att lära sig de ädla konsterna av pastahantverket, men smaken är också oslagbar.

Kan man alltså få lära sig att göra pasta helt för hand, nu?

Japp.

Pastahantverket kan ge lektioner för såväl kockar som den som läser till kock, eller annat inom restaurang. Se här för professionell utbildning eller här för event på din restaurant.

Vi håller också matlagningskurser för mindre sällskap (från en person) och för företagsevent, varför inte möhippor, födelsedagsevent eller teambuildning med en middag som avslutning?

Det finns mycket att lära av pastan; noggrannheten, uthålligheten och tålamodet. Modet att försöka om och om igen utan att ge upp. Det finns mycket att lära i konsten att göra pasta – Fatto a mano, helt för hand.

*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*

Köp din Mattarello direkt från Pastahantverket.

Nu går det att köpa Mattarello direkt från oss – kaveln man använder när man kavlar pastadeg för hand. Det finns nu både 80 cm och 90 cm långa kavlar 365 skr alt 399 skr (ex frakt) beställs här: Skriv in din beställning av Mattarello i meddelanderutan

Du kanske behöver ett bakbord att kavla på. Det finns lätthanterliga hos Kitchenlab. Man kan beställa på nätet eller besöka affären i Stockholm eller Malmö.

En bra pasta startar med bra mjöl, färska ekologiska ägg och en bra Mattarello.

Bakgrund

När man blir besatt av pasta

Året 2019 gick jag på en skola* i Bologna på den professionella kursen. Där blev jag efter avslutad utbildning insläppt i det speciella sällskapet av ”Sfoglinor”, som betyder ungefär den som gör pasta. Historiskt det är det ett av de viktigaste yrkena. Jag är numera, efter mycket svett och möda insläppt i detta sällskap av yrkesverksamma – mest kvinnor, men också män. Här finns också ett avsnitt av Meny P1, ett program som handlar om hur just jag blev fast för pastan. Här är en livesändning från Söderhallarna med Johan Gottberg och mig. Jag berättar allt och lite mer.

Från morgon till kväll, sex dagar i veckan lärde jag mig konsterna runt att göra pasta. Varje morgon startade med att jag blandade ihop dagens deg, som bestod av tre kilo mjöl och trettio ägg. Jag hade mina rutiner, som att kolla det som gjorts under dagen innan. När man är en rutinerad sfoglina ska man kunna leverera alla sorters pasta varje dag och också kunna leverera 100 portioner pasta per dag.

Det som kändes svårt första och andra dagen, kändes lätt tredje och fjärde dagen, och återigen femte och sjätte dagen nya svårigheter och lättnader – allt ändrade sig hela tiden: Att blanda en deg kändes som om jag lärde mig snabbt, men efter några månader började jag bli medveten om hur svårt det var för att få det resultat som jag ville. Att göra pasta kan vara lätt, men det finns hundra fallgropar, och om man verkligen vill ha koll och kunna planera hela processen krävdes verkligen alla dessa dagars knådande och kavlande, pillande gosande och luktande, funderande och planerande.

Jag lärde mig kärleken till degen och alla dess egenskaper. Kärleken till pastan fanns sedan länge, men nu är den fylld av respekt. När jag vet vilket arbete som ligger bakom varje liten tortellini äter jag den alltid med vördnad. Jag skrev den här personliga dagboksbloggen när jag gick i utbildningen.

*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*

Det finns många fallgropar när man gör pasta. Jag tror jag fallit i alla och envar och lärt mig av det. Genom den passion som jag har lärde jag mig också att varje misstag är en lärdom.

Det jag själv lärt mig är också något jag vill lära ut. Jag vet hur det är att ha både låg kunskap och ändå få fram flera sorters pasta som räcker till flera måltider, på endast några timmar.

Det jag erbjuder är allt ifrån en professionell längre utbildning till t ex en event och allt däremellan.

Många frågar om jag också säljer pasta, och det kan hända att jag får lite över ibland. Hör av dig, och kolla dagsläget. Ibland står jag också på Nolideli och gör pasta som du köper över disk.

*Vecchio Scuola Bolognese, lärare Alessandra Spisni

*Här finns en presentation av oss studenter https://www.vsb-bologna.it/en/sfoglini-in-the-world